Botnet Nedir ve Nasıl Oluşur ?
Bilgisayar kullanıcıların en büyük kabusu, siber suçluların ise en büyük hazinesi olan botnet hakkında bilgi veriyoruz.
Botnet robot ve network sözcüklerinin birleşimidir. Hackerlar çok sayıda bilgisayarı manipüle etmek için bot kullanırlar ve bunları başka suçlulara para karşılığı satarlar. Bu bot ağı organize bir suç haline gelerek milyonlarca bilgisayarı esir alabilir. Bütün virüslü makineler Truva atı virüsleri sayesinde organize hale gelerek uzaktan yönetilebilir. Zombi ağı adı verilen ve sahibi gibi davranılan bilgisayarların kontrolünü ele geçiren bu sistemler bir spam ağı oluşturur. Antivirüs yazılımları kullanarak bu ağın bir parçası olmaktan kurtulabilirsiniz. Böylece herhangi bir saldırı durumunda ne dosyalarınızı kaybedersiniz ne de uzaktan birileri sisteminizi ele geçirebilir.
Botnetten Nasıl Korunurum?
Botnetten korunmak için yapılması gerekenler iyi ve güncel veritabanına sahip bir antivirüs yazılımı kullanmak ve düzenli olarak taramaları gerçekleştirmektedir. Periyodik hale gelen bakımları yapılan bilgisayar bu tür riskler altında olmaz. Ama çok fazla film izleme ve oyun sitesine giriliyorsa bu konuda ciddi bir saldırı tehdidi söz konusu olabilir.
Öncelikle takipçi satın almak ya da hit alabilmek için bu tür talepleriniz olmasın. Spam kullanımı ve verilerin paylaşıma açılması ciddi bilişim suçlarıdır. Bu tür girişimlerde bulunursanız cezai yaptırımlarının olacağını bilmelisiniz. Her zaman bilgisayar sistemleri ve ağlara bulaşan bu botlar nedeniyle sizin de zarar görmeniz söz konusudur. Heabınızın bu tür botlar tarafından kuşatıldığının anlaşılması hesabınızın kapatılmasına neden olabilir.
Botnet Nelere Neden Olabilir?
Aynı anda milyonlarca cihazı kontrol edebilen botnet sistemi DdOs saldırısında kullanılır. Bilgi hırsızlığı, casusluk gibi durumlarda saldırganların çok yıkıcı etkiler yaratması söz konusu olabilir. Mesela Mirai Botnet saldırısı söz konusu olduğunda internetin büyük oyuncular hedefteydi. Netflix, Twitter ve CNN gibi büyük siteleri hedef alan bu saldırı bir botnet saldırısıydı. Bu tür olayların yaşanmaması için önlemlerin alınması cihazlardaki güvenlik açıklarının kapanmasını da sağlıyordu.Yıkıcı etkileri olabilen bu saldırılar nedeniyle ciddi sorunlar yapabilir. Bu yüzden antivirüs yazılımlarının tüm bilgisayarlarda her daim aktif ve güvenli biçimde kurul olması önemlidir.
1 Comment
Memduh / 7 Şubat 2020 at 12:32
Ddos saldırılarına karşı bir Yazilim mevcut mu hocam ?
Yorum Yazın